
Kyokushinul romanesc are o istorie de mai bine de 30 de ani. Cu inceputuri timide, acest stil de karate se dezvolta constant avand in timp tot mai multi adepti.
In anul 1972 trei prieteni hotarasc sa se inscrie la cursurile de karate organizate la Patinoarul 23 August. Cei trei erau sportivi de performanta: Radu Marinescu (fost campion de patinaj), Mihai Solomon (fost tenismen) si Ionescu Ilie (fost luptator de lupte libere).
Cursurile au inceput la data de 6 aprilie (data de nastere a ultimului) fiind tinute de Dacius Chelaru si erau organizate sub egida Clubului Sportiv IOR, sub conducerea profesorului Liviu Urma.
Inceputurile au fost in scoala Shotokan, dar spiritul de luptator al lui Sensei Dacius Chelaru a fost repede inoculat celor trei.
Din pacate, dupa un an, din cauza problemelor ivite la patinoar, cei trei se muta la Sala Floreasca sub conducerea lui Radu Radulescu. Pana in 1975 continua practicarea Shotokan. O data cu terminarea facultatii, se hotarasc sa scrie mai multor maestrii de karate prezentand situatia din Romania.
Singurul raspuns il primesc de la Masutatsu Oyama, care ii sfatuieste sa ia legatura cu ramura poloneza a Kyokushinkai. In acest moment are loc un schimb de scrisori prin care se prezinta situatia in cele doua tari. Tot in 1975 Ionescu Ilie ia legatura cu Nicolae Bialokur, la Strandul Tineretului din Bucuresti. In 1976 Ilie Ionescu deschide un curs de Shotokan la Ecran Club din Bucuresti. Printre elevii pe care ii are se numara si Pavel Florescu.
Clubul de la Tineretului se muta la Grupul Scolar Iosif Ranghet (la Tineretului). In paralel Ionescu Ilie preda cursuri la Ecran Club dar si la Iosif Ranghet, unde activitatea era coordonata de Asociatia Romana de Arte Orientale condusa de Cicerone Poghirc. Ea a asigurat suportul pentru invitarea in Romania a diversi profesori de arte martiale. Lucrurile se precipita in anul 1978, cand Ionescu Ilie primeste o scrisoare de la Shihan Loek Hollander, care il anunta ca pe 24 ianuarie va veni in Romania si ca va tine cursuri. Ionescu Ilie ia legatura cu Nicolae Bialokur si amandoi hotarasc sa organizeze cursurile prin Asociatia Romana de Studii Orientale.
In 1978. Nicolae Bialokur, unul dintre pionierii Karate-do-ului din Romania organizeaza in capitala primul stagiu de stil avandul ca invitat pe maistrul olandez Loek Hollander – 7 DAN. Desi, cu prilejul acestul stagiu, Bialokur intra in posesia centurii negre (1 DAN), acesta nu va continua practicarea Kyokushinului.
Tot atunci Dan Macoveanu si Ilie Ionescu primesc centura maro (1 KYU) in Karate Kyokushin. Un an mai tarziu acestia prinesc invitatii nominale de la Sosai Oyama pentru a participa la Campionatul Mondial din 1979, fara a participa insa.
Dupa stagiul cu maistrul Loek Hollander, Ilie Ionescu isi asuma responsabilitatea de a pune bazele acestui stil de Karate devenind astfel pionierul Kyokushin-ului din Romania. Pavel Florescu renunta la practicarea Shotokan Karate si trece alaturi de Ilie Ionescu la studiul Kyokushin Karate, pe care il considera un stil mai realist, mai aproape de adevaratul Do (cale).
Tot in anii ’70 se arata interesat de practicarea Karate-ului Kyokushin si Pop Ioan din Baia Mare, in 1983 o parte din studentii lui Pop Ioan continua practicarea Kyokushinului alaturi de Ilie Ionescu.
Sunt tinute primele cursuri si practice este predat alfabetul Kyokushinkai. In 1978 Shihan Hollander revine in Romania si au loc primele examinari.
In 1979 dupa ce se muta in Giurgiu, Ionescu Ilie deschide cursuri de Karate Kyokushinkai la scoala nr 6 din Giurgiu.
In 1979 o echipa de cameramani japonezi pleaca in lume pentru a filma pentru Godhand. Atunci apare prima data si Jaques Sandulescu, un bun prieten al lui Kancho Masutatsu Oyama.
Din pacate se ia hotararea sa nu se filmeze nimic din motive de securitate, In articolul care apare in magazinul Karate se spune “nu exista activitati de Karate in Romania”.
In anul 1982 in Giurgiu isi face aparitia Adamy Istvan care va preda cursuri la Giurgiu si va ajuta efectiv activitatea in Romania. El este cel care invita in 1983 o echipa a Romaniei la Cupa Ibusz de la Budapesta din 3 I unie 1983.
Pana in 1983 Nicolae Bialokur a reprezentat Romania in federatia europeana fiind secondat de Ionescu Ilie. In acest an Bialokur pleaca in Elvetia si practic Ionescu Ilie preia conducerea activitatii.
Practic la Budapesta are loc recunoasterea Romaniei ca tara membra a federatiei Europene si Ionescu Ilie este numit Country Representative pentru Romania.
Se participa pentru prima data la o mare competitie si momentul trebuie subliniat. In august are loc o prima scoala de vara de la Saturn impreuna cu Shihan Howard Collins si Adamy Istvan.
In perioada 1979-1991, Ilie Ionescu este unic reprezentant pentru Romania. Acesta organizeaza o serie de stagii de pregatire: Stagiul de vara, la Neptun in anul 1981; Stagiul de iarna, la Predeal in 1982; in august 1982, Stagiul cu instructorul Adamy Istvan – 2 DAN Kyokushin, la Giurgiu si Bucuresti; in 1983 Stagiul de iarna la Predeal cu sensei Adamy Istvan, senpai Body Istvan proaspat medaliat la Campionatul European si senpai Agota Body (aproximativ 100 de participanti); in 1983 stagiul de vara, in statiunea Saturn cu shihan Collins si sensei Adamy Istvan impreuna cu senpai Body Istvan si senpai Agota Body. In aprilie 1984 stagiul de pregatire la Neptun. In luna decembrie 1985, Bucurestiul este vizitat de maistrul shihan Noboyuki Kishi, adus de Big Jaques (Jaques Sandulescu), un nume sonor in Karate Kyokushin – IKO advisor si prieten cu fondatorul stilului Sosai Oyama la invitatia lui Ilie Ionescu.
In 1983, Mastutatsu Oyama ii acorda onorific lui Ilie Ionescu centura neagra – 1 DAN. Tot in acel an, in statiunea Saturn, in urma unor examinari serioase shihan Howard Collins si sensei Adamy Istvan acorda primele grade unor practicanti de Kyokushin.
In august 1985 in organizarea lui Florentin Marinescu, alt nume care cantareste greu in miscarea artelor martiale din Romania, are loc in Bucuresti un al doilea stagiu cu o participare foarte numeroasa (peste 150 de karateka) condus tot de shihan Howard Collins si sensei Adamy Istvan.
Din 1986 pana in 1994 Pavel Florescu si Chirila Alexandru organizeaza stagii cu maestrii unguri.
In 1987, Pavel Florescu, Florentin Marinescu si Valentin Ceausescu ajung la Campionatul Mondial de la Tokyo.
Dupa tabara traditionala de la Mitsumine, Pavel Florescu primeste 1 DAN, de la sosai Oyama,
Senpai Pavel Florescu, sensei Gelu Oprea,senpai Valentin Marin, in drum spre Oradea...reintalnirea kyokushin IKO 1-IKO 2 dupa 20 de ani ... Osu ! senpai Tot respectul. (un grandios pionier al kyokushinului romanesc)
Din pacate are loc o scindare a activitatii in Romania si intervine efectiv shihan Andrzej Drewniak, care a organizat mai multe stagii in Giurgiu, care practic a fost leaganul activitatii Kyokushin in Romania.
1990 este anul in care se infiinteaza Federatia Romana de Arte Martiale. Incepand cu acest an Romania este reprezentata la competitiile internationale de cei mai valorosi karateka. Abia in anul 1990, dupa ceva vreme revine Ilie Ionescu si din acel moment Romania are reprezentanti pentru Kyokushin pana in 1995.
Dupa aceasta data karateul revine in scena sportiva romaneasca la Bucuresti, Giurgiu, Constanta, Galati, Oradea, Buzau, Sibiu se deschid mai multe sali de Karate Kyokushin.
In 1994 un mare iubitor de Karate, Dorel Bulearca reuseste cu ajutorul lui Big Jaques si recomandarea lui Ionescu Ilie sa ajunga in Japonia si sa devina primul uchideshi din Romania.
Shihan Dorel Bulearca – 5 Dan ( centru )
CHIEF INSTRUCTOR, COUNTRY REPRESANTATIVE & BRANCH CHIEF
Acesta devine primul coorganizator, alaturi de Ilie Ionescu al Campionatului European de la Bucuresti din 1995. Momentul marcheaza scindarea Kyokushinului mondial. Astfel la Bucuresti are loc ultimul Campionat European unit. Ilie Ionescu si Dorel Bulearca reusesc sa-i stranga pe toti la Bucuresti intr-o intrunire a tuturor maestrilor din Kyokushin Karate.
Dupa scindarea la nivel mondial se produce ruptura si in Kyokushinul din Romania. Alexandru Chirila ramane alaturi de shihan Furko Kalman cu o parte din Organizatia Romana de Karate Kyokushin, iar Dorel Bulearca il sprijina pe Ilie Ionescu sa ramana unic Country Representative (regula impusa de biroul federal european – un singur reprezentant pentru fiecare tara).
Dorel Bulearca, sprijinit de marea parte a practicantilor de Karate Kyokushin, infiinteaza in ianuarie 1996, Asociatia Romana de Kyokushin. In luna decembrie a aceluias an, Dorel Bulearca, impreuna cu Dan Ionescu, Bebe Benea, Mircea Boldea, Vasile Manea pun bazele Federatiei Romane de Arte Martiale de Contact. Ulterior Benea se retrage la vechea federatie, Manea formeaza Federatia de Karate Modern cu Adi Sacele, Dan Ionescu formeaza Uniunea Europeana de Aikido. Din 1974 Romania este prezenta in Kyokushinul mondial, in 1979 apare mentionat ca Branch Chief Nicolae Bialokur, in 1981 Ilie Ionescu, din 1991 apare si Pavel Florescu, din 1996 si pana in prezent, Dorel Bulearca este Country Representative & Branch Chief pentru Romania. Din 1995 pana in 2009 au fost invitati in romania numerosi maestrii de Karate Kyokushin: Kancho Shokei Matsui 8 DAN – Presedinte al International Karate Organization (IKO 1), Bobby Lowe 8 DAN Chairman al SUA, Loek Hollander 100 men kumite 8 DAN Chairman Africa & Europa, Antonio Pinero 7 DAN Presedinte Federatia Europeana de Karate Kyokushin, Andre Drewniak 7 DAN – Secretar General Federatia Europeana, Katsuhito Gorai 6 DAN – Secretar General IKO, Yamaki Kenji – Campion mondial 100 men kumite 5 DAN, Nicolas Pettas, Artur Hovannesian 100 men kumite, shihan Ryu Narushima.
Masutatsu Oyama este fondatorul școlii de Karate Kyokushinkai. De origine corean, Masutatsu Oyama a fost adoptat de poporul japonez ca o figură marc...