Comportamentul si regulamentul in Dojo

1. Abtinerea de la comportamentul violent.

2. Cultiva spiritul de perseverenta.

3. Fii cinstit si sincer.

4. Straduieste-te sa-ti modelezi continuu propiul caracter in scop benefic.

5. Prin exigenta si munca vei ajunge la perfectiune.

      

DISCIPLINA ÎN DOJO
Obiceiul de a purta uniforme albe kyokushin  în dojo este un însemn al  karate si un simbol al puritatii si inocentei.

Întotdeauna sa-ti scoti papucii la intrarea în dojo.
La intrare si iesire din dojo saluta si aseaza-te in seiza daca Senseiul sau Senpaiul este in incapere. Stai pana cand acesta te va invita sa te ridici.
Daca ai întârziat la antrenament, îngenuncheaza în seiza în partea laterala a clasei pâna instructorul te vede si iti da voie sa intri în antrenament. Du-te prin spatele sirului când ti se va spune sa-ti iei locul în rând. 
Nu-ti scoate nicio parte din do-gi în timpul antrenamentului daca nu ti se spune aceasta. 
Când ti se cere sa te aliniezi sau sa îti schimbi pozitia fa-o repede si ordonat spunând tare "Osu". 
Nu iesi din rând fara permisiunea instructorului. 
Niciodata sa nu stai cu fata la altar cand îti aranjezi tinuta. 
Când doresti sa lucrezi cu cineva mai mare în grad cere-i ajutorul politicos : "Onegai shimas" - doresti sa lucrezi cu mine. 
Niciodata nu practica kumite decât daca este prezent un instructor. Când practici kumite cu o centura neagra arata respect pentru gradul sau. Daca crezi ca trebuie sa lupti mai tare, lupta, dar aminteste-ti ca ei au gradul tau în minte în timpul de desfasurare al luptei. Faptul ca lupti cu o centura neagra nu înseamna ca trebuie sa lupti cât poti tu de tare si sa ignori regulile de kumite. 
Nu cere sa ti se dea un grad mai mare pentru lupta. De asemenea nu trebuie sa refuzi sa lupti cu cei mai mari în grad. Daca esti ranit spune aceasta celui cu care lupti. 
Când esti chemat sa demonstrezi tehnici cu sensei începe cu o aplecare cu "Osu" zis tare si "Onegai shimas". Fa tot ce poti sa folosesti cea mai buna tehnica când esti "uke" pentru cei cu grade mari. 
Trebuie sa te straduiesti tot timpul si sa prezinti un spirit de antrenament riguros si puternic

In dojo nu e admis sa te sprijini de pereti, partener, sa consumi bauturi alcolice, sa fumezi, sa vorbesti obscen.

Nu ai voie sa intri pe tatami cu unghiile de la maini si de la picioare neangrijite,purtand bijuterii,etc in timpul antrenamentelor poti sa te ranesti pe tine,partener sau sa le pierzi.

 

.BUCURA-TE DE ANTRENAMENTE

Majoritatea venim de placere la sala,ne place ceea ce facem. E arta care ne imbunatateste ca oameni. E pasiunea, sau hobby-ul, sau mijlocul nostru de relaxare. E sudoarea noastra,scursa pe saltelele si pe pardoselile spatiilor de multe ori numite impropriu "sali de antrenament". E lucrul care ne face sa ne simtim impliniti. Invatam sa luptam, dar trebuie sa o facem cu bucurie. Vei intalni si momente mai grele care poate te vor impinge sa renunti. In acele momente trebuie sa-ti amintesti de bucuria pe care o aveai cand te antrenai.  Uita de incrancenare! 

RENUNTA LA ORGOLIU!

Nu conteaza cine e cel mai bun dintre noi. Pentru asta exista competitii. Nu incerca sa arati ca esti mai bun decat colegul tau, incearca sa arati ca esti mai bun decat tine insuti, de la un antrenament la celalalt. Aceasta trebuie sa fie comeptitia ta: cu tine insuti. Venim la sala sa ne antrenam, nu sa ne luptam unii cu ceilalti, sa progresam, nu sa invingem. In aceeasi idee, nu e nicio rusine sa bati in saltea. Invata sa renunti, te va scuti de accidentari. Accidentarile sunt cel mai periculos element in evolutia ta, te vor impiedica sa progresezi. Poti renunta semnalizand partenerul cu palma de mai multe ori (fara a-l face KO), salteaua, poti semnaliza cu piciorul (cand nu-ti poti folosi mainile) si fii pregatit sa strigi “STOP!” cand partenerul nu receptioneaza semnalele tale.

NU FI IDIOT!

 

Da, ai citit bine. Nu fi atat de idiot incat sa-ti accidentezi partenerul de antrenament. Vom folosi tehnici care pot duce de la ruperea ligamentelor, pana la leziuni ale coloanei. Aplica forta intr-o tehnica graduala si lasa-l pe partener sa aiba timp sa renunte. Nu cauta explozia intr-o finalizare. Este atat de orgolios incat sa nu renunte, nu fi si tu la fel, pentru ca il vei accidenta. Daca nu vrea sa renunte, nu ii distruge articulatia, spre exemplu. Lasa-l cu orgoliul lui, tu ti-ai indeplinit scopul: ai ajuns la o secunda de a-l face inapt pentru lupta. Pe strada sau intr-o competitie asta te intereseaza. La BLACK FEAR DOJO cine accidenteaza un partener de antrenament va lipsi de la sala, atat cat ii va lua celui accidentat sa se refaca!!! Nu exista exceptii de la aceasta regula! Vina pentru o accidentare o poarta in primul rand cel care executa tehnica.

RELAXEAZA-TE!

Pentru un incepator este unul dintre aspectele cele mai importante pe care trebuie sa le invete,  este intai tehnica (prin insusirea corecta: folosirea parghiilor) si apoi forta. Este intai timing si apoi viteza.

In sparring:

a)     Nu-ti impune un ritm accelerat, vei obosi mult prea repede. Fa asta doar daca vrei sa stai pe margine si sa-ti privesti colegii cum se antreneaza si progreseaza.

b)     Nu fi incordat, te va incetini si vei obosi repede. Nu trebuie ca fiecare muschi din corpul tau sa fie contractat. Nu suntem la un concurs de culturism.

c)     Nu te panica in pozitiile dezavantajoase, te poti accidenta. Daca vei ramane calm, vei invata care sunt modalitatile cele mai bune de a iesi din acea pozitie.

d)     Consuma-ti energia cat mai eficient posibil. Asta inseamna sa-l faci pe adversar sa consume mai multa energie decat tine.

e)     Nu forta o tehnica, daca nu iese.   Asta inseamna tranzitionare dintr-o tehnica in alta si sa “iei” ce-ti ofera adversarul, mai mult decat ce iti doresti tu. Cu timpul vei invata sa-l faci sa-ti ofere ce doresti, sa-l faci sa greseasca.

RESPIRA!

 

Incepatorii tind sa uite sa respire. Incearca sa-ti mentii un ritm firesc al respiratiei. Suna simplu, dar vei fi surprins cat de multi uita de acest aspect.

 

INCARCA-TE CU RABDARE!

Progres inseamna timp. Concentreaza-te asupra pozitiilor (si nu te gandi la prostii!).

 

 CONRTROL INAINTE DE FINALIZARE

“Pozitie inainte de finalizare” suna si mai rau... Artele Martiale inseamna control si mentinerea pozitiei avantajoase. Este o regula de baza. Iesirea din pozitii dezavantajoase, depasirea garzii si mentinerea pozitiilor avantajoase sunt aspectele luptei la care trebuie sa fii in permanenta concentrat. O tehnica de finalizare este spectaculoasa, dar controlul este cel care te va conduce la aceasta. Vei incerca sa finalizezi cu o tehnica doar atunci cand vei fi convins ca nu risti sa pierzi pozitia in care te aflai. Ce importanta are daca ai invatat o combinatie de tehnici din “control deasupra”, daca nu stii sa ajungi acolo si sa te mentii in acea pozitie?

 ANTRENEAZA-TE CONSTANT!

 

Un antrenament astazi si inca unul peste doua saptamani, nu duce la nimic bun. Fa eforturi sa ajungi in mod regulat la antrenament. Fii constant si in atitudinea pe care o vei avea la sala. Este un lucru la fel de important. 

 

FII CONCENTRAT!

Nimeni nu te poate transforma intr-un super-luptator. Un instructor nu te poate decat ghida, restul il faci tu. Incearca sa obtii cat mai mult din fiecare sedinta de antrenament.

 

PUNE INTREBARI!

Daca nu intelegi ceva, nu te feri sa intrebi. Intreaba-i pe cei mai experimentati sau pe instructor. Singura intrebare idioata este cea pe care nu o adresezi. Fereste-te insa de intrebarile de genul: “Este,KEMPO, KYOKUSHIN, BJJ cel mai tare stil din lume?” si “Cum pot sa o agat pe CRINA  ?”. Raspunsul la aceste intrebari este taxat suplimentar.

  

 

 

TRATEAZA-TI ACCIDENTARILE!!!

 

Daca te accidentezi, renunta o perioada la antrenamente si urmeaza un tratament medical specific. E de preferat sa lipsesti 2 saptamani de la antrenamente, ca sa te refaci, decat sa absentezi 2 luni pentru a te vindeca dupa ce accidentarea s-a agravat in urma contiunarii pregatirii. Participarea la antrenamente (ca spectator) este incurajata atunci cand esti accidentat. Totul este sa rezisti tentatiei.

 

NU ESTI PRIMUL: 

 

- caruia nu-i iese o tehnica

- care oboseste

- care este invins continuu in sparring etc.

Cineva inaintea ta, iar in multe cazuri chiar majoritatea, a trecut prin ceea ce treci tu. Nimeni nu a intrat prima data intr-o sala ca expert.

 

URMARESTE-I PE CEILALTI!

 

Evident, in timpul antrenamentelor. Incearca sa observi ce fac bine si ce fac rau partenerii de antrenament. Poti invata o tehnica noua sau un detaliu care te va ajuta sa progresezi.

 

 RESPECTA COLEGII DE ECHIPA!

 

ARTELE MARTIALE inseamna spirit de echipa. Respecta-ti colegii de echipa langa care iti dai si ultima picatura de energie in antrenamente, care te ajuta sa progresezi, care iti vor fi alaturi atunci cand vei decide sa participi la o competitie, care iti vor deveni, in cele din urma, prieteni.

 

TEHNICILE DE BAZA SUNT... “BAZA”!

 

Tehnicile de baza iti vor parea plictisitoare la inceput. Cu timpul vei intelege ca pentru a ajunge un bun luptator acestea sunt esentiale. O cadere,rostogolire,un procedeu simplu"Oi-Gyku",o secerare"Uki-goshi",sau "O soto gari",o iesire din “control deasupra” e mai plictisitor de repetat de “n” ori si nu e nici spectaculoasa, in comparatie cu alte tehnici avansate, o strangulare “Anaconda”, de exemplu. Dar atata timp cat o lupta o poti finaliza si fara “Anaconda”, fara o iesire din “control deasupra”, atunci cand ai nevoie, vei pierde cu siguranta disputa.

 INVATA CE NU-TI PLACE!

 

Toti avem puncte mai putin forte in arsenal. Incearca sa lucrezi in zonele unde nu te simti in siguranta. Nu incerca sa le ascunzi, pentru ca vor iesi la iveala, cand te astepti mai putin. Nu te feri, de exemplu, de pozitiile dezavantajoase. Ajungand des intr-o astfel de pozitie vei descoperi ce nu functioneaza si singur, impreuna cu partenerul de antrenament sau instructorul vei afla cum sa rezolvi problema. Cei care provin din stilurile de striking (box, kickbox, karate etc.) se vor adapta cel mai greu la conceptele luptei “la sol”. Daca provii dintr-un astfel de stil, nu te feri de ceea ce nu cunosti.

 

LUPTA DOAR IN COMPETITII!

 

Singurul loc unde ai ceva de dovedit este ringul, cusca sau salteaua. Nu te lupta pe strada, decat atunci cand esti nevoit sa te aperi pe tine insuti sau un apropiat de-al tau. “Lupta-te” cu tine la antrenamente pentru a deveni mai bun decat esti azi si in competitii cu adversarul. Ne “luptam” prea mult la antrenamente, ca sa sa luptam si pe strada.  NU vom tolera niciun comportament violent in sala de antrenamente, dar nici pe strada, din partea membrilor echipei sale. Devii o masina de lupta care tinde spre perfectiune si care reprezinta si clubul . Nu te lupta pe strada cu un adversar care in 99% din cazuri e mai slab ca tine. Persoanele care fac parte din acel 1% se antreneaza la fel ca si tine si pe acestea le vei intalni in competitii, daca iti doresti cu adevarat sa le dovedesti ca esti mai bun. Poate nu am fost destul de clar in exprimare: te lupti pe strada, nu te mai pregatesti cu noi!

 

NU FACEM COMPROMISURI!

 

Ca instructori la C.S. SHINTO, venim la sala pentru ca ne place ceea ce facem. Acesta este un hobby pentru noi, nu o afacere. Nu vom ezita sa ne despartim de un coleg de echipa, daca in vreun fel sau altul comportamentul sau ne va lua, noua sau unuia dintre colegii de echipa, din placerea de a veni la sala.

 

              ANGAJAMENT

   Voi respecta cu strictete  disciplina in sala de antrenament ,in societate si la locul de munca,dand dovada in orice moment de o conduita morala si spirituala exemplara.

  Niciodata nu voi folosi tehnicile invatate in scopuri huliganice,criminale sau pentru vatamare corporala a oamenilor.Numai in caz de legitima aparare voi putea face uz de acesta.

  Clubul si Federatia Romna de Arte Martiale de Contact,este  absolvita de orice  responsabilitate daca nu voi respecta prezentul angajament,iar intreaga raspundere imi va reveni mie personal.

 

 

ALTE INFORMATII UTILE
Documentar Kyokushin si Mas Oyama

Masutatsu Oyama este fondatorul școlii de Karate Kyokushinkai. De origine corean, Masutatsu Oyama a fost adoptat de poporul japonez ca o figură marc...

Kyokushin astazi

  Existent ca o singura organizatie sub conducerea fondatorului, Mas Oyama, organizarea Kyokushin, dupa moartea maestrului, s-a divizat in dif...

Semnificatia centurilor in Kyokushin

  În Kyokushin Karate existä  gradatii inferioare numite KYU, în ordine descrescatoare de la 10 KYU Ia 1 KYU precum si g...

INCEPEM INSCRIERILE
KARATE KYOKUSHIN PENTRU COPII SI ADULTI
PRIMUL ANTRENAMENT ESTE GRATUIT
Kyokushin este un stil de lupta care te pregateste pentru viata, iti da putere si te invata lectii pe care nu le poti invata in nicio alta disciplina. Kyokushin este complex, dur, dar corect si armonios.
  1. Disciplina si incredere
  2. Educatie si forta interioara
  3. Conditie fizica si miscare
  4. Armonie si putere fizica
  5. Autoaparare si tehnici de lupta
  6. Stagii nationale si campionate
INSCRIERI TELEFONICE
SENSEI GELU OPREA
‭(0722) 445 964‬
Prin trimiterea acestui formlar sunt de acord cu termenii si conditiile precum si cu politica prelucarii datelor personale. Mai multe detalii aici.